Experimenteren met afval scheiden

Afval is de grondstof van de toekomst. We gooien nog teveel weg wat hergebruikt kan worden. We weten allemaal dat we daar zorgvuldig mee om moeten gaan, maar in de praktijk valt dat niet altijd mee. Daarom een experiment op Dordtse Kil III: de grondstoffenmix.

De gemeente Dordrecht, de lokale inzamelaar van bedrijfsafval Netwerk en ondernemers op het bedrijventerrein werken samen aan een pilot. Deelnemende bedrijven krijgen een container waarin ze plastic (van folie, harde kunststoffen tot koffiebekers), metalen, papier, karton, kleine stukken hout, keramiek en piepschuim kunnen gooien. Bij elkaar dus, zodat er geen vijf of zes aparte kliko’s nodig zijn.

Op het terrein van Netwerk wordt het ingezamelde materiaal gesorteerd en omgezet in herbruikbare grondstoffen. ‘Jaarlijks wordt er acht miljoen ton afval verbrand omdat we zeggen dat het niet meer herbruikbaar is. Maar in veel gevallen is er echt nog wat mee te doen. Houtstukken kunnen nog prima door ons tot snippers worden gemaakt die weer worden verwerkt in spaanplaat bijvoorbeeld’, legt commercieel directeur Ramon Grundel van Netwerk uit.

Laat je inspireren door ondernemers en projecten die Dordrecht kleuren