Mes op zak is nog vaak ‘heel normaal’: actie voor meer veiligheid in Dordrecht

Jongeren die veel op straat hangen, hebben soms een mes bij zich. Daarom vragen politie, jongerenwerkers en de gemeente deze week aandacht voor het dragen van messen. Daarom kan iedereen deze week messen inleveren op meerdere plekken in onze regio. “Maar veel belangrijker is om het gesprek aan te gaan”, benadrukt Hermien Janssens, adviseur Veiligheid van de gemeente Dordrecht.

Janssens weet niet of er in Dordrecht een toename is van het aantal messen op straat, maar zegt dat het dragen van een mes in bepaalde groepen als “heel normaal wordt gezien”.

Ze hoopt dat jongeren onderling erover gaan spreken, net als ouders met hun kind. “Want als er situaties zijn waar een mes wordt gebruikt, zijn de gevolgen voor degene die steekt én aangevallen is best groot.”

Jongerenwerkers uit Dordrecht spreken en kennen jongeren maar al te goed. “Zeker jongeren die op straat hangen, hebben soms een mes bij zich”, weet Jeroen van Baardewijk, coördinator van R-newt Dordrecht. “Ze praten er niet makkelijk over, maar het houdt ze wel bezig. Wij komen er op die manier wel achter dat dit onderwerp leeft onder jongeren.”

Boodschap

De boodschap van deze week, tijdens de Week van de Veiligheid, is volgens hem om jongeren veilig te laten voelen in Dordrecht. “Of je nu uitgaat, naar school gaat, als je in de wijk aan het voetballen bent: dat is het belangrijkste van deze week en eigenlijk het hele jaar door.”

In Dordrecht is het deze week mogelijk anoniem messen in te leveren op het politiebureau aan de Overkampweg. Maar waarom nu juist op het politiebureau in plaats van ergens in een vertrouwde omgeving? “We moeten wel zorgen dat deze messen veilig opgeborgen worden en het is belangrijk dat mensen er 24 uur per dag voor kunnen kiezen om een mes in te leveren”, aldus Janssens. “Dat is het makkelijkst op het politiebureau.”

 

Bron: https://www.rtvdordrecht.nl/nieuws/mes-op-zak-is-nog-vaak-heel-normaal-actie-voor-meer-veiligheid-in-dordrecht

Laat je inspireren door ondernemers en projecten die Dordrecht kleuren