FAQ

De meest gestelde vragen en antwoorden

Hoe groot is het budget voor Ondernemersfonds Dordrecht?

De omvang van het fonds is gerelateerd aan de OZB. Bij een tarief van € 75 per 100.000 WOZ-waarde voor heel Dordrecht komen we uit op een bedrag van € 2.387.000 in 2024. Dat bedrag wordt voor minimaal 90%  uitgekeerd aan de 25 trekkingsgebieden in Dordrecht. De collectieven in de gebieden – trekkingsgerechtigden – maken volledige aanspraak op dat bedrag. Een percentage van maximaal 7,5% wordt aangehouden voor centrale kosten. En 2,5% wordt gereserveerd voor stadsbrede bestedingen. Het budget van Ondernemersfonds Dordrecht wordt automatisch geïndexeerd door de koppeling aan de OZB niet-woningen. De opbrengsten in het fonds stijgen mee met prijsinflatie en met de waardevermeerdering van het zakelijk vastgoed.

Hoe wordt Ondernemersfonds Dordrecht gefinancierd?

Ondernemers brengen gezamenlijk het geld op via een kleine opslag op de OZB voor niet-woningen. Eigenaren en gebruikers van een zakelijk object dragen gezamenlijk 75 euro per 100.000 WOZ-waarde af. De bijdrage wordt opgebracht door de gebruiker (60%) en eigenaar (40%). Alle betalers van OZB niet-woningen betalen dus mee. Naast bedrijven zijn dat dus ook scholen, sportverenigingen, culturele instellingen en zorgorganisaties.

Kan er gespaard worden binnen het fonds?

Er kan gespaard worden in het fonds. Het trekkingsrecht van een gebied blijft ter beschikking staan aan het collectief ter plaatse. En zo lang er geen collectief is zal het trekkingsrecht voor het gebied gereserveerd blijven. Er kan dus gespaard worden voor grotere uitgaven zoals bijvoorbeeld camerabeveiliging. Oneindig sparen is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Als het trekkingsrecht drie jaar niet wordt gebruikt en er ook geen aantoonbare reservering wordt gemaakt voor bestedingen, vloeit dat deel van het trekkingsrecht naar het stadsbrede budget.

Hoe groot is de overhead van het fonds?

Het fonds ontkomt niet aan het maken van centrale kosten. Voor een goede technische inrichting van het fonds, voor de communicatie en website, voor een goede verantwoording met accountantscontrole en voor een secretariaat. De praktijk in het land leert dat circa 6% van het fonds nodig is voor centrale kosten. Met dit percentage rekent ook Ondernemersfonds Dordrecht. Vanwege opstartkosten wordt echter voor de eerste opstartjaren een percentage van maximaal 7,5% aangehouden.

Eventuele organisatiekosten voor nu nog niet-georganiseerde gebieden komen niet ten laste van het centrale budget, maar worden vanuit het eigen trekkingsrecht van het betreffende gebied voldaan.

Hulp of meer informatie nodig?

We helpen je graag verder. Neem contact met ons op.